Programajánlataink

 

Az alábbi programajánlataink segítségével, felfedezheti Székelyvarság vadregényes tájait, történelmi régiségeit, kedvére kirándulhat, feltöltődhet, relaxálhat, megkóstolhatja a felejthetetlen székely ízeinket, és nem utolsó sorban betekintést nyerhet élő hagyományaik világába, korosztálytól függetlenül. Kellemes időtöltést kívánunk minden kedves vendégünk számára!

 

Sajtkészítés és kóstolás

Sok szeretettel várnak minden új és visszatérő látogatót.  Aki még nem járt Székelyvarságon, annak itt a kiváló alkalom, hogy érdekes programok kipróbálásával megismerkedjen a helyi kézművesek termékeivel, megkóstolja finomságaikat, ismerkedjen meg a hagyományainkkal és kedvére barangoljon falunk vadregényes tájain.

 

Szövés-fonás

Kovács Berta Anna néni a székely kézművesség művelője, szövő népművész…

Varságon született 1936 november 15-én. Gyermekkora óta tud szőni, fonni, ezeket mind  édesanyjától tanulta. Most is folyamatosan dolgozik otthonában, a kézműves munkát szabadidő-tevékenységként végzi, nyugdíjasként.

Zsindelykészítés

A zsindelykészítés hagyománya, Székelyvarság legősibb mesterségei közé tartozik, nem véletlenül ismeretes falunk Zsindelyország néven is.

Ma is sokan művelik e mesterséget, főleg hosszú téli estéken a pince melegében, ahol a háromszőrű macska a friss forgácsban dorombol.

Kézi famegmunkáló eszközök segítségével, pattintják ki és munkálják meg eme természetes fedőanyagot, ami sok gazdaembernek plusz keresetet jelent, mivel előszeretettel vásárolják külföldiek és környékbeliek egyaránt.

Kovácsműhely

Falunk egyetlen kovácsa Károly Tamás, apósa Dénes Sándor bácsi, kovácsmester hagyatékát ápolva és továbbvíve gondoskodik a patkók készítésről és a lovak “vasalásáról”. Két műhelye van, a régiben félig kész munkák, patkolószék vasaló szerszámok, kohó, előtte patkolószínnel, lópatkoló bakk allítható, ami inkább múzeális értékkel bír manapság, akárcsak az útra kilógó kovácsműhelyt jelölő tábla is.

Szekerezés és szánkózás

Amennyiben a Székelyvarságra látogatók a pihenés mellett, látni szeretnék a település más tanyabokrait is, esetleg turista látványosságait vagy csak egyszerűen szeretnének a friss levegőn lenni, ajánljuk figyelmükbe a szekerezést és szánozást, évszaknak megfelelően.

Bálint Vencel vízimalma

Székelyvarság mára már egyetlen működő vízimalma, kétszáz éve szolgálja az embert. A nem mindennapi berendezés igazi kuriózum, ma már turista látványosságnak számít. Bálint Venci bácsi a működtetője, aki családi örökségét nagy igyekezettel újítgatja és vigyázza. Szívesen mesél és mutatja be a vízimalom működését, a munkafolyamatok fortélyaival minden érdeklődő turistának.

Csorgókő vízesés és kilátó (Tálasbérce)

A székelyek vízesésének is nevezett Nagyküküllő forrásvidékén található, gyönyörű tájakkal övezve ez a természet adta csoda. Hogy találják meg?
A települést jelző táblától körülbelül három kilométerre, amelyet főúton haladva teszünk meg, melyről a fafeldolgozó telep mellett jobbra térünk le egy köves erdei úton továbbhaladva. (Tábla is jelzi az útirányt.)

Bagzosi kilátó

A Székelyvarság Bagzos nevezetű tanyabokrában található kilátó, 2018- ban épült, nevezhetjük a falu legújabb látványosságának is. Ez Varság második kilátója, ami méretei tekintetében kissé eltörpül a tálasbércei mellett, de formájából adódóan melegséget és játékosságot áraszt.

Falumúzeum

A létesítményt 2015 augusztusában adták át, ami a LEADER programnak köszönhetően lett felújítva. A múzeumban helyet kapott tárgyak, használati eszközök több mint tíz éves gyűjtés eredményei. A kulturális intézményt először 1908-ban jegyzői laknak építették, és az idők során orvosi rendelőként, szülészetként és kocsmaként is szolgálta a falut.

Tartód vára

Székelyvarság nyugati szélén, a Nagy Küküllő és a Tartód patak találkozásánál, 850 méter magasságban egy meredek oldalon felkapaszkodva találhatjuk, a körülbelül a XI-XII században épülhetett Tartod vára romjait. (Sajnos kevés adat maradt fenn a történelmi írásainkban róla.) Az 1960-as években végzett régészeti kutatások nyomán azt feltétezik, hogy Tartod, Budvár, Kustaly, Firtos és Rapsonné várakat a magyar királyság építtette védelmi rendszerhez tartoztak, a keleti népek feltartóztatására.