Csorgókő vízesés és kilátó (Tálasbérce)

A székelyek vízesésének is nevezett Nagyküküllő forrásvidékén található, gyönyörű tájakkal övezve ez a természet adta csoda. Hogy találják meg?
A települést jelző táblától körülbelül három kilométerre, amelyet főúton haladva teszünk meg, melyről a fafeldolgozó telep mellett jobbra térünk le egy köves erdei úton továbbhaladva. (Tábla is jelzi az útirányt.)

Az út további részén csodálatos erdők, csörgedező patakok, a levegő hasító frissessége fogadja kedves vendégeinket, amit érdemes megtapasztalni akár gyalogosan is. A Tálasbércét jelző, fába szegezett kis táblánál balra kanyarodunk, majd további 1,5- km gyaloglás után a vízesést jelző táblához, valamint pihenőhelyhez érünk. Innen már hallani a víz zuhogását is.

Kissé bemerészkedve a fák közé, elénk tárul a vízesés a maga hidegségével és leírhatatlan szépségével, ahol a nyári kánikulában fel is frissülhetünk a 6-7 méter magasból alázúduló hűs patak vize alatt. Kétszintes vízeséséről lévén szó érdemes megmászni a sziklát, különben csak egy részét láthatjuk eme természeti csodának. Ha felmászunk a vizes és mohával borított sziklák mellett a tetőre, és a patak folyásán felfelé haladva folytathatjuk utunkat, majd kb. 300 méter megtétele után a patak (vízesés) forrásához érünk. A mindössze 15 négyzetméternyi területről hét forrás fakad, amelyek vizének tisztasága és hidege páratlan a vidéken. Tovább haladva a Tálasbérce nevű tanyabokorba érünk, ahol izgalmas látványosság a Parlament nevű kisbolt, illetve tovább haladva fél kilométerre találjuk a nemrég felújított fából készült ötszintes Kilátót. Innen megcsodálhatjuk, hogy valójában, milyen óriási ez a szórványtelepülés, hiszen a lábunk alatt minden irányban Székelyvarság tanyabokrai láthatóak. Ezen felül, tiszta időben elláthatunk a vén Hargitáig a Bucsin- hegységen túl, egészen a Fogarasi Havasokig.

GPS koordináták