Szövés-fonás

Kovács Berta Anna néni a székely kézművesség művelője, szövő népművész…

Varságon született 1936 november 15-én. Gyermekkora óta tud szőni, fonni, ezeket mind  édesanyjától tanulta. Most is folyamatosan dolgozik otthonában, a kézműves munkát szabadidő-tevékenységként végzi, nyugdíjasként.

2003-tól tagja az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének és a Romániai Magyar Népművészeti Szövetségnek. 2004 november 21-én kapta szövőnőként a népművészet mestere oklevelet az Országos Szövetségtől. Alapító tagja  a Székelyföldi Kézművesek Egyesületének.

Részt vesz a szakmai csoportosulások szervezte bel- és külföldi kézműves vásárokon, ahol bemutató keretében a szövéssel meg a fonókeréken való fonással ismerteti meg  az érdeklődőket. Szülőfalujában folyamatos kapcsolatot tart a szövőasszonyokkal, gyakran keresik meg tanácsért, ő is kikéri mások véleményét, az ő szavaival élve “tanulva tanít." 

(Forrás: http://szekely-kezmuvesek.ro/hu/tagjaink/mestersegek-szerint/szemely/12-kovacs-anna.html?pid=1)

Bejelentkezés két nappal látpgatás előtt, minimális fő szám 4;

Elérhetőség: 0744161095

 

Józsa Margit néni …a székely kézművességművelője, szövő népművész…

1948-ban születtem Székelyvarságon. így vall tapasztalatairól: A szövőszék mellett nőttem fel, ugyanis édesanyám rendszeresen szőtt és font, mint akkortájt még a legtöbb falunkbéli asszony. Gyermekkorom óta mindig szőttem, úgy is mondhatnám, hogy amióta az eszemet tudom.

1970 óta a szövőszék nálam mindig bent van a konyhában, az egyik legfőbb “bútordarab”. Az elején a gyermekeimnek és magunknak szőttem kabátot, nadrágot gyapjúból. Később szőnyeget, csergét, zsákot, abroszt, szedetteseket.

Szeretek kézimunkázni, minden időmet arra fordítom. Ha nem szövök, akkor fonókeréken fonom a kendert, csipkézek vagy kötök. Unokáimat is beleültettem a szövőszékbe, próbálom átadni a szövés apró fortélyait.  Szerencsére, az apró kezek szívesen is dolgoznak, mert büszkék arra, hogy az osztovátám és a fonókerekem is 260 éves.

12 éve járok kiállításokra, néha vásárokba is, saját munkáimmal belföldre és külföldre egyaránt. Szívesen vállalok oktatást táborokban, rendezvényeken vagy mesterség bemutatókat is tartok. Nem szeretném magammal vinni azt a rengeteg tapasztalatot, amelyet  én is azidősektől vettem át, majd tovább csíráztattam."

Forrás: http://szekely-kezmuvesek.ro/hu/tagjaink/mestersegek-szerint/szemely/17-jozsa-margit.html?pid=1

Bejelentkezés két nappal látogatás előtt, minimális fő szám 4;

Elérhetőség: 0742433272