Ghid de programe

 

Cu ajutorul următoarelor programe puteți descoperi peisajele romantice din Vărșág, antichitățile istorice, vă puteți relaxa, reîncărca, puteți gusta arome secuiești de neuitat și, nu în ultimul rând, obțineți o perspectivă asupra lumii tradițiilor vii, indiferent de vârstă. Dorim tuturor oaspeților noștrii o ședere plăcută!

 

Cetatea TARTOD

La marginea vestică a comunei Vărșag, la intersecția Târnavei Mari și al pârâului Tartód, la o altitudine de 850 de metri, puteți găsi o urcare abruptă până la ruinele Castelului Tartod care datează  din secolele XI-XII. (Din păcate, în scrierile istorice nu mai există prea multe informații despre această cetate).

Filatură și țesut

Doamna (Tanti) Berta Anna Kovács este un artist popular talentat înzestrată cu măiestrie secuiască ...

Sa născut pe 15 noiembrie 1936 în Vărșag. Ea știe să țese din copilărie, a învățat acest lucru de la mama sa. Și acum lucrează acasă cu mult drag în timpul liber, fiind la pensie.

Moara de apă Bálint Vencel

Singura moară de apă funcționabilă din Vărșag servește satul deja de 200 de ani. Echipamentele neobișnuite sunt o adevărată curiozitate și o atracție turistică. Nea Bálint Venci este operatorul morii și proprietarul patrimoniului familial, de care are grijă cu mult devotament. 

Cascada CSORGÓKŐ și panorama Tálasbérce

Cunoscută sub numele de Cascada Secuiască situată în zona de izvor al râului Târnava Mare, este înconjurată de peisaje frumoase și este un adevărat miracol al naturii. Cum o găsiți?

Vizitarea satului și a împrejurimilor cu căruța și posibilitatea de distracție cu sania

Dacă vizitatorii care ajung la Vărșag doresc să vadă alte sate sau atracții turistice sau pur și simplu doresc să fie în aer liber proaspăt, am dori să vă oferim posibilitatea utilizării căruței și în sezonul rece posibilitatea utilizării saniei.

Priveliștea panoramică Bagzos

Turnul de observare, panorama din Vărșag din zona Bagzos, construită în 2018, poate fi numit cea mai nouă atracție a satului. Aceasta este cea de-a doua panoramă din Vărșag, care, cu dimensiunile sale, este oarecum minisculă față de cealaltă, dar datorită formei ei emană  căldură și jucăușenie.

Muzeul satului

Facilitatea a fost predată în august 2015, reînnoită datorită programului LEADER. Obiectele și uneltele păstrate  în muzeu sunt rezultatul a mai mult de zece ani de colectare. Instituția culturală a fost construită pentru prima dată în 1908 drept locuință de grefier, dar în timp a servit drept cabinet medical, materinate și cârciumă.

Fierărie

Singurul fierar al satului nostru este Tamás Károly, care îngrijește moșia socrului său, Sándor Dénes, și păstrează tradiția potcovării și călcării cailor. Are două ateliere, în cea veche sunt expuse lucrări pe jumătate terminate, unelte de călcat, scaune de potcovar, furnale, potcoave vechi care au astăzi mai mult valoare muzeală, la fel și tăblița indicatoare care atârnă spre șosea.

Prepararea șindrilei

Tradiția producției de șindrilă este una dintre cele mai vechi meșteșuguri din Vărșag, nu degeaba este cunoscută drept țara Zsindely (Șindrilă)

Prepararea și degustarea brânzeturilor

Așteptăm cu drag toți vizitatorii noi și pe cei care se reîntorc. Dacă nu ați fost încă în Vărșag, acum este momentul de a încerca și lua parte la programele interesante cu meșteșugarii locali, de a le gusta delicatesele, de a vă familiariza cu tradițiile locale și de a vă bucura de locurile romantice ale satului nostru.

Publish modules to the "offcanvs" position.