Cascada CSORGÓKŐ și panorama Tálasbérce

Cunoscută sub numele de Cascada Secuiască situată în zona de izvor al râului Târnava Mare, este înconjurată de peisaje frumoase și este un adevărat miracol al naturii. Cum o găsiți?

La aproximativ trei kilometri de la indicatorul de nume al satului, ajungem de pe drumul principal, pe partea dreaptă de uzina de prelucrare a lemnului virând la dreapta pe un drum forestier abrupt. (Semnul indică, de asemenea, direcția.) Pe acest drum turiștii sunt conduși de minunate păduri, pârâuri zgomotoase,de prospețimea aerului ce întâmpină oaspeți noștri dragi. Acest minunat drum merită experimentat pe jos.

Ne întoarcem la stânga la tăblița de lemn care semnalizează Tálasbérc, apoi după o altă plimbare de 1,5 km ajungem la indicatorul cascadei și la zona de odihnă. De aici deja se aude zgomotul cascadei. Dacă intrăm printre copaci apare cascada cu o răceală înspăimântătoare și cu o frumusețe de nedescris, în apropierea căreia ne putem reîmprospăta în câldura de vară la o înălțimea de 6 până la 7 metri, sub căderea rece al pârâului.

Datorită cascadei cu două etaje, merită să urcați pe stâncă, altfel puteți vedea doar o parte din această minune naturală. Dacă urcați pe rocile și stâncile umede până sus, puteți continua călătoria dealungul pârâului unde după 300 de metri ajungeți la sursa, izvorul pârâului (al cascadei). Pe suprafața de doar 15 metri pătrați de teren există șapte izvoare ale căror puritate și răcoare sunt unice în această zonă.

Mergând mai departe, se ajunge la ferma Tálasbérce, unde o atracție interesantă este magazinul denumit Parlament, și la o distanță de jumătate de kilometru de Parlament se găsește turnul panoramic de cinci etaje, recent renovat.  De aici puteți admira dimensiunea enormă a acestei așezări împrăștiate, deoarece sub picioarele noastre se pot vedea toate fermele din toate direcțiile ale comunei Vărșag. În plus, atunci când vremea este bună și aerul curat și vizibilitatea clară se pot vedea munții vechi al Harghitei, până la Munții Bucin, și Munții  Făgăraș.