Filatură și țesut

Doamna (Tanti) Berta Anna Kovács este un artist popular talentat înzestrată cu măiestrie secuiască ...

Sa născut pe 15 noiembrie 1936 în Vărșag. Ea știe să țese din copilărie, a învățat acest lucru de la mama sa. Și acum lucrează acasă cu mult drag în timpul liber, fiind la pensie.

Din 2003 este membru al Asociației Artistilor Populari din Secuimei și al Asociației de Artă Populară Maghiară din România. Pe data de 21 noiembrie 2004, a fost numit Maestru de Artă Populară de către Federația Națională de Meșteșugari. Este membru fondator al Asociației de Artizanat din Secuime.

Este implicată în expoziții profesionale naționale și internaționale la târguri de artizanat locale și din străinătate, unde  prezintă curioșilor și celor interesați frumusețea meșteșugului de țesere și filare. În satul său natal,  ține legătura cu țesătorii locali, care adesea o consultă pentru sfaturi ei, și folosind cuvintele ie: "învață învățând".

(Sursa: http://szekely-kezmuvesek.ro/en/tagjaink/mestersegek-szerint/szemely/12-kovacs-anna.html?pid=1)

- Programarea trebuie efectuată cu cel puțin o zi înainte de vizită, numărul minim de participanți 4;

Persoană de contact: 0744161095

 

Doamna (Tanti) Józsa Margit este un artist popular talentat înzestrată cu măiestrie secuiască...

M-am născut în Vărșag în 1948, așa povestește despre experiența sa: am crescut lângă războiul de țesut, pentru că mama mea a țesut în mod regulat ca majoritatea femeilor din satul nostru la acel moment. De când eram copil, am fost mereu ocupată cu țesutul, aș putea spune, de când mă știu.

Din 1970, războiul de țesut este întotdeauna în bucătărie, este una dintre principalele mele "piese de mobilier". La început am țesut haine și pantaloni pentru copii și pentru mine. Mai târziu am făcut și covoare, prosope, sacuri și fețe de masă.

Îmi place lucru de mână, îmi petrec tot timpul cu această activitate. Dacă nu țes, atunci împletesc cânepa, lucrez cu dantele sau cu tricotaje. Mi-am pus și nepoții la războiul de țesut, încercând să predau secretele și frumusețil țesutului. Din fericire, mâinile mici sunt fericite să lucreze pentru că sunt mândrii de războiul meu și roata de filare de 260 de ani.

Particip la expoziții deja de 12 ani, uneori mă duc și la târguri, cu propriile creații ajung atât în țară cât și în străinătate. Mă bucur să mă angajez pentru prezentări în tabere, la evenimente și la demostrații de meșteșuguri. Nu vreau să iau cu mine aceste experiențe pe care le-am adunat de la stămoși și pe care apoi le-am păstrat și eu. "

Sursa: http://szekely-kezmuvesek.ro/ro/tagjaink/mestersegek-szerint/szemely/17-jozsa-margit.html?pid=1

- Programarea trebuie efectuată cu cel puțin o zi înainte de vizită, numărul minim de participanți 4;

Persoană de contact: 0742433272